Med fransk på

by sissemoelgaardpoulsen

“Inglés?”, sagde han med fransk på, mens han halvgrinende kiggede på mig hen over disken.

“Mais non”, sagde jeg insisterende, slog ud med hænderne og sagde, på hvad jeg håbede var klingende fransk: “Jeg prøver jo virkelig”.

Så blev han lidt mere overbevist, og når franskmænd gør den slags, så tester de gerne een med en lang og hurtig sætning efterfølgende. Det skete også her, men jeg var lige landet og stod med resterne af flynerver og lur malet i ansigtet, så jeg blev ærlig talt taget lidt på sengen, og jeg tabte kampen.

Det blev på engelsk derfra. Der kunne jeg til gengæld udradere ham, hvis jeg ville.

Det ville jeg ikke. Jeg ville bare have mit pain au chocolat og min espresso med mælk, så jeg kunne fordrive ventetiden mod mit togs afgang halvanden time senere. Det fik jeg så.

På perronen satte jeg mig for mig selv i skyggen og skulle bare lige lande lidt mentalt. Omstille mig. “Nu er det med fransk på”, mindede jeg mig selv om. Og det var det virkelig. Manden på bænken ti meter fra mig kæderøg Gauloise. Røgen blev tit fanget under skyggen på hans hat, før den steg ud i osen fra togene. Jeg ved ikke, om han i virkeligheden skulle andet end at sidde dér og ryge dagen lang. Det virkede ikke sådan. Men i Frankrig er den slags også helt okay, synes jeg. Sådan kan man godt gøre her. Det behøver ikke være mærkeligt.

De synes til gengæld, det er lidt mærkeligt og dragende med mit lyse hår. Selv om det er tyndt og en smule frisørfarvet. På vejen mod min destination drejede mit hår op til adskillige (mande)hoveder og da jeg senere stod og ventede på min sporvogn, kom en lille sigøjnerpige hen til mig og begyndte at stå og røre ved det helt uden hæmninger, mens hun kvidrede løs på fransk.

Og mig? Jeg gør ikke så meget. Jeg bare er her. Går rundt i byen og suger til mig af indtryk og forstår dem først rigtigt, når de er blevet nedfældet på skrift.

Og så er jeg begyndt at tænke på fransk. Det gør tingene langt mere simple. Jeg kan nemlig ikke så mange ord. Se bare her:

Baguette. Vin. Fromage. Olives.
– det er dét, der er i mit hoved.

Det var jo det, jeg sagde. Nu er det med fransk på.